fredag 6 juli 2012

Blott blått


I flera fall ingår en blommas färg i namnet. Gulsippa, blåsippa eller vitsippa. Gulplister,rödplister och vitplister. Likaså olika sorters klint eller klöver. Här nedan kommer några bilder på blå blommor som har färgen i namnet.
Blåeld som man kan se överallt utmed vägrenen eller åkrar
En annan blomma som vi har i trädgården kallar jag också för blåeld. I brist på dess rätta namn
Blåsippor som har invaderat vår tomt och blivit fler och fler för varje år som gått. De trivdes speciellt bra under höstlöven som blivit kvar i häcken men har nu även spritt sig in i blomrabatterna.
Blåklockor självsår sig också och dom finns överallt i trädgården. Här årets ståtligaste som jag nämnde i ett inlägg för ett tag sedan. Den har vuxit sig till över metern och börjat blomma nu. Bredvid syns även den vita varianten på tal om blomnamn som vittnar om dess färg.
Ambitionen att ha en perfekt gräsmatta skrinlades för decenier sedan när mossan och annat började ta överhand. Om jag inte klipper den då och då, skulle det vara en vacker sommaräng med tusenskönor, olika sorters klöver, blåklockor, daggkåpa och prästkragar. Det som blommar nu över hela gräsmattan år blåsugan. Man får dock se upp när man går barfota i ”ängen”.  Humlor och andra insekter gillar denna blomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar